Този сайт използва бисквитки,

чрез които ще улесним Вашето сърфиране.

Приемам

Какво представлява килимът?

Килимътпредставлява тъкано подово покритие, изработено от текстил.Има много видове килими и подови настилки във всякакви стилове, материали и цветове, които са подходящи за всяка стая в дома ви.

 Уют, удобство, практичност 

Килимите са удобни, меки и топли. Никога няма да ви измръзнат краката, ако ходите по килим. Изолационните способности на килима спомагат за създаването на по-тиха, по-спокойна обстановка във вашия дом. Те намаляват шума от ходене по пода, както отвътре в самото помещение, така и между етажите. Килимът прави вашия под по-безопасен, по-нежен и осигурява повърхност, която не допуска подхлъзване и е естествен омекотител при падане, което е много важно, ако имате бебе или прохождащи деца. Килимът е слой изолация, който повишава топлината в помещението и може да допринесе за намаляване на разходите за отопление на жилището. 
Противно на всеобщото мнение, килимът е всъщност много по-чист в сравнение с другите настилки. Запрашването на въздуха е много по-малко в помещения с килими, тъй като той практически ги улавя, а след това лесно се премахват от него с обикновена прахосмукачка. Килимът е настилка, която лесно се подменя с друг вид килим или с друга настилка. За да си сложите килим на пода, не е задължително нивото на пода да е идеално равно, което спестява средства, евентуално необходими за замазка. В сравнение с други подови настилки и мебели, новият килим има ниски нива на органични летливи вещества, за разлика от много бои и лакове.

 


Предимствата да изберете килим

Причините да изберете качествени килими са разнородни: какъв друг тип настилка ще осигури звукова изолация, спестяване на енергия, комфорт на краката, сигурен, не хлъзгащ се под, и лесен за почистване и поставяне, с добро износване и не алергични показатели, в същото време дават възможност да се избере индвидуален и креативен дизайн.

Звукова изолация

 Шума в къщите може да има сериозен ефект върху нормалното живеене на всички живущи, в това отношение килимите (мокети) от край до край в една стая, играят важна роля, тъй като елиминират шума, като го абсорбират. Проводимостта на шума може да бъде намален до 30 децибела, като сравнено с твърдите настилки намалянето на шума е от 5-15 децибела.

 Спестяване на енергия

 Килимите допринасят за запазването на топлината в стаята и следователно спестяват енергия. Те имат ниска топлинна проводимост и са естествени топлинни изолатори, създаващи топлинни бариери. Като резултат, повече от 10% от топлината в една стая, която ще бъде рапръсната с твърдите настилки, би останала в случай, че стаята е с килим.

 Здраве

 С възможността да поемат праха, килимите допринасят към здравословната среда. Праха се установява бързо и след това се захваща здраво във влакната на килима докато не бъде изсмукан с прахосмукачката отново. Той не се разпръсква от въздушни потоци в стаята, и това означава, че съдържанието на праха в стаята се задържа ниско. Алергии поради килими са непознати. Митът, че килимите повишават съдържанието на прахови алергии е неправилен, защото те са всъщност утайки от прашните частици на дома - истинските предизвикатели на алергии. Чаршафите и постелките съдържат повече от 70% прах, отколкото акарите. Периодично почистване и измитане с прахосмукачка, заедно с адекватно проветрявани и сухи стаи, означава, че е виртуално невъзможно килим да съдържа или предава алергии.

 Спомняте ли си, че килимът беше най-красивата вещ в социалистическия дом? Даже някои семейства си имаха по три в хола – един на пода, един закачен като пано на стената и един преметнат върху дивана. Днес килимите продължават да играят важна роля в интериора, но въобще не се налага да ги избирате на принципа „колкото повече, толкова по-добре“. А ето как:

  /това са примерни идеи, които не е нужно да бъдат изцяло спазени, целта е най-вече на Вас да ви харесва избора, който ще направите/

 ИЗБИРАМЕ...

 ...размера и формата

1. Гостната

 В стаи, в които няма много мебели, е добре да постелете по-големи килими. Периметърът на килима трябва да е с 25 см по-малък от периметъра на стаята. Допустимо е предните крачета на дивана да са стъпили върху килима, а задните – върху пода.

2. Столовата

 Изберете килим, който е приблизително 120 см по-широк и по-дълъг от кухненската маса. Иначе ще застъпвате и подгъвате краищата му със столовете.

 3. Спалнята

 За да направите това помещение по-уютно, интериорните дизайнери препоръчват да изберете килим с размер, покриващ напълно пода (опиращ до стените).

 Правоъгълният килим е най-подходящ за правоъгълна стая.

 Килимът с кръгла форма може да смекчи строгостта на мебелите с правилна геометрична форма.

 ...рисунъка

 Многообразие

 Не е беда обаче, ако предпочитате необичайните, причудливи и ярки разцветки пред едноцветните. Стаята няма да изглежда претрупана, ако тематиката и цветовата гама на шарките по килима си кореспондират.

 Яркост

 Дългата пътека с колоритен рисунък (от наситени цветове) ще ви помогне да освежите тесния мрачен коридор или пък хола, в който не влиза достатъчно светлина.

 Органично

 Никак не е сложно да се комбинират рисунки с растителни мотиви (изображения на растения, цветя, клони и листа).

 ...цвета

 Килимът може да хармонира с мебелите или с цвета на стените в стаята или пък да им контрастира.

 В една гама

 Не е задължително цветът на килима да е точно същият като този на стените – той може да е с няколко нюанса по-тъмен или по-светъл. Можете също да изберете килим, в който са използвани едновременно няколко цвята, от които вие ще изберете онзи, с който искате да съчетаете останалите елементи от интериора.

 Блясък

 Килимът в тъмен цвят ще изглежда още по атрактивно, ако неговата повърхност леко блести, отразявайки светлината (така както я отразява коприната). Това би направило стаята малко по-светла.

 Ярки цветове

 Яркоцветните килими сякаш са създадени за малки помещения. Стоят добре, ако покриват по-голяма част от пода или почти цялата негова повърхност.


 

При избор на КИЛИМ ...

 

Като един от най-популярните материали за повърхностно покритие в наши дни,  килима е продукт, който има много характеристики, има някои въпроси, които потребителите трябва да обърат внимание по време на избора. Познаването на тези въпроси, както и ползването на информация от продавач-консултанта по време на избор ще ви помогне да направите много по-добър избор.

 

Цена

 

Един от най-важният елемент  при избор на  килим са финансовите възможности. Има много опции и ценови диапазон в зависимост от нуждите на потребителя и на бюджета, отпуснат за този въпрос. Важното е колко дълго искате да използвате този килим.

 

Когато сте закупили високо качество на килима, без значение колко висока е цената, която сте платили, можете да получите добра стойност в продължение на много години.

 

Първият елемент, който определя цената на килима е от характеристиките на използвания конец. Производството и проектирането на килима също са теми, които оказват влияние върху цената на килима.

 

Употреба на килима

 

Преди да си купите подходящ килим за собствения си дом, има някои ключови въпроси, които трябва да попитате. Първият от тези въпроси, на който трябва да си отговорите е за коя стая се купува килима.

 

За помещения с по-голям трафик, като например антре, коридор е важно да се купуват най-трайни килими, доколкото финансовите ви възможности ви позволяват. Предлагаме за тези пространства нашите килими и пътеки от колекции: Blue stones, Фенси, Луксус, Escana, Lost city, класически и приказни качества, които можете да използвате в продължение на много години.

 

Тези колекции са също подходящи и за малки стаи, дневни, кухня, бебешки стаи.

 

Избор на цвят на КИЛИМА

 

Вашите предпочитания за цвят на килима е доста личен избор. Възможно е да се избере най-подходящия цвят, който да се съчетае с атмосферата, която искате да създадете. Според  дизайна на килима и цветовете на различните пространства, интериора ще стане точно това, за което си мечтаете.

 

Препоръчително е покупката килим, да се съчетае с цвета на мебелите и завесите в стаята. Аспекти, като размера на стаята, възможност за получаване на слънчева светлина също са точките, които трябва да се обърне внимание по време на избора на килим цвят.

 

Една приятна атмосфера се създава с помощта на горещите нюанси в стаите, които не получават слънчева светлина. Имайте предвид, че светлите цветове правят стаята широка, а тъмните оттенъци осигуряват  искрена атмосфера. В антрето, или райони, които са подложени на плътен трафик, при избор на тъмни нюанси, можете да бъдете сигурни, че по-лесно ще се  прикрият петна и замърсявания.

 

Изборът на цвят е да се създадат различни ефекти в стаите. Тези ефекти са простор, топлина и студ. Освен това, с цвета при избор на килим е свързано и това, колко искате да наблегнете на пода си. Ако не желаете да акцентирате пода в къщата ви да е на преден план в украсата, можете да изберете цвета на килима като по-неутрален цвят. По този начин, ще „поставите” акцента в обзавеждането на къщата си на преден план. Ако смятате, че вашите мебели не са достатъчно привлекателни и е необходимо да се привлече вниманието към пода, вашият килим трябва да бъде в леки цветни и дори шарени цветове.

 

Предпочитания от топли и студени цветове

 

Ефектът на цветовете е абсолютно страхотен в предоставянето на желаната среда в стаите.

 

За да направите стаята по-топла, цветове като бежово, светло кафяво, оранжево или червено трябва да се избират. За да стане по-студено помещение, цветове като тъмно кафяво или сиво може да бъдат за предпочитане.

 

Мебелите в стаята също са от значение при избора на цвят на килима си. Нюанси от дърво никога не хармонизират с някои цветове, но има и цветове, които те предоставят. Затова, въпреки, че ще си купи килим, със сигурност сравнете цветовете на килима с цвета на мебелите си.

 

Предпочитания от топли и студени

 

Светлите цветове дават вълнуващ ефект. Използването на светли цветове като бежово, бяло ще направят стаята Ви, много по-голяма и по-просторна, отколкота е тя в действителност.

 

Ефектът от тъмни цветове е удобен и приятен. Като се има предвид, че светлите цветове имат способност да отразяват светлината и да правят стаите по-ярки,  то тъмните цветове имат способността  за абсорбиране на светлината и осигуряват по-тъмен оглед на стаята.

 


Компаниите производители на килими винаги препоръчват, при някакво замърсяване на килима да се почисти от специализирана фирма. Тъй като този вариант не широко разпространен в България, сме ви избрали полезни съвети, които биха могли да ви улеснят.

За да запазим красотата и издръжливостта на килимите ни е нужно да се спазват следните изисквания:

- килим който е бил под тeжки мебели или предмети вследствие на което върху или част от него са се образували вдлъбнатини сеизчеткватместата където има белези и след това продължавате почистването с прахосмукачка;
- за да се предотврати натрупването на прах  ви препоръчваме да се почиства минимум веднъж седмично;
- почистването с прахосмукачка се извършва в посока ширина на килима;
- предотвратяването на трaйни петна върху килима изисква бърза реакция от ваша страна, с необходимите вода или препарати;

- при поява на петно върху килима е необходимо да се почисти първо с прахосмукачка след което изпиране и изсушаване;
- за използването на препарати със силни химични вещества ви препоръчваме да пробвате на малко място от килима което не е на видно място.
- когато се почиства килима трябва да знаете,че четкането трябва да става така че ресните да се изправят.
- килима не трябва да бъде в близост до печки или други електроуреди;
- килима не трябва да се излага на пряка слънчева светлина;

- при замърсяване с петна от:

*АЛКОХОЛ-върху петното нанасяме подходящ препарат и след това тампонираме с бял спирт

          * БОЯ ЗА ОБУВКИ-първо третирайте с кoрселин след това забършете със спирт и накрая почистете с препарат
          * ШОКОЛАД, КАРАМЕЛ или СЛАДКО-в хладка вода прибавете 5% амоняк и тампонирайте
          * ПЛОДОВЕ И ХРАНИТЕЛНИ ПЕТНА-тампонирайте с хладка вода
          * СВЕЩ, ПАРАФИН-сложете върху петнотo влагопопиватена кърпа след това минете с полу изстинала ютия.След това тампонирайте с подходящ препарат
          * ВИНО-смесете равни количества оцет и вода след което като крайно почистване използвайте подходящ препарат
          * КАЛ-изчакайте да изсъхне след това с прахосмукачка


Любопитно за килимите:

 

Килимът е древно изобретени на човека. Още в антична Гърция и Древен Рим почти всяка жена е владяла изкуството на тъкачеството. През Средновековието са се загубили традициите на тъкането с вълна, но са се е съхранило изкуството на тъкани гоблени, които са украсявали стените и подовете на каменните замъци. Изготвяни от ръцете на знатни дами, това са били разкошни предмети. Представлявали са цели картини със сложни композиции от хералдически мотиви и военни сцени.

 

Азиатските народи в страните с рязък континентален климат са тъкали и вълнени и копринени килими. За бедуините те са били първо необходимост, а след това предмет за разкош. Постилали са ги в помещенията и са ги закачали на стените. По този начин се е съхранявала топлината, създавал се е микроклимат. Вълнените килими са се плели и тъкали на ръка. Във всяко село са имали своите декоративни предпочитания и техника за изработване. Постепенно по количеството и качеството на килимите са започнали да оценяват материалното състояние на хората. Килимите са се наследявали, а по-заможните стопани са си поръчвали килими при художници, които са станали произведение на изкуството.


В средновековна Европа източните килими са се появили в замъците на бароните и херцозите заедно със завърналите се  от Азия кръстоносци. Най-богатите и разкошни образци са се окачвали в кралските покои. От този период започва увлечението по персийските килими.

По способа на изготвяне килимите са ръчна и машинна изработка. Ръчно тъкания килим се явява произведение на изкуството. Такива килими са скъпи и се оценяват в аукционите, в зависимост от времето и мястото на изработката. Възрастта на килима може да е 300 години. Колкото е по-стар килима, толкова е по-скъп.

Материалът, от който е произведен килима, може да бъде различен: вълна, лен, коприна, памук, полипропилен и др. Едни от най-скъпи са копринените килими/полиестер/.

 

Исторически факти за килимите:

 

Историческия произход на килимите е неясен. Материалът от който са произвеждани / вълна, памук, коприна/ е твърде нетраен - само няколко века - и това прави невъзможно проследяването на възникването и еволюционното развитие на килимите през вековете.

 

Най-старата находка на добре запазен килим е открита през 1947г. от руския археолог Руденко в гроб на скитски принц, намиращ се в долината Пазълък в планината Алтай, южен Сибир. Този килим датира от 5 в. пр.н.е.

 

Историците обаче единодушно са на мнение, че килимарството води началото си от Централна Азия преди повече от 8 хил. години и е свързано най-вече с номадската култура на племената живели по тези земи. Килимите са използвани за постелки на пода, покриване на колиби и шатри, вътрешни прегради, за направа на седла на коне, чанти, люлки за децата. В началото си те са създадени за задоволяване на жизнена необходимост и удобства. По късно започва втъкаването на различни фигури и мотиви, материала се боядисва с треви и билки. Килимите придобиват арт стил, на тях се гледа като на изкуство, развива се тяхното културно значение. Придвижвайки се в различни посоки и контактувайки с различни племена и култури, номадските племена разпространяват автентичната технология за изработка на килими в почти цяла Азия - от Сибир до Индия.

 

Тъкането на килими по българските земи

 

От кратката история на българите, с която Ви запознаваме на нашите страници е видно, че ние сме наследници на една високо развита цивилизация, която ни удивява с високото си ниво на развитие, държавно устройство, култура, научни постижения и влияние разпростиращо се на хиляди километри, и която населявайки района на централна Азия хилядолетия наред не само използва тъкачния стан, но може би и създава тъкаческата техника и килимарството. Това наследство е пренесено в нашите земи със създаването на България през 681г. - първата и най-стара държава в Европа.

 

По настоящите български земи, които са едно от праисторическите огнища на европейската цивилизация, тъкачеството е засвидетелствано от времето на средния неолит или от VI-Vхилядолетие преди новата ера. В повечето разкопани селищни могили из България се намират глинени прешлени / тежести за примитивни тъкачни съоръжения/, вретена и станове. По дъната на някои глинени съдове от Пловдивския и Софииски археологически музей са запазени отпечатъци от правилно изтъкан плат с равномерно преплетени нишки.

 

В течение на векове килимарството се развива за задоволяване на лични семейни нужди и потребности. Тъкаческите познания и сръчност се е предавала от поколение на поколение в кръга на домашния бит. Емоционалните преживявания на тъкачката, копнежът и за домашен уют, както и характерния за жената творчески инстинкт са допринесли тъкаческата сръчност и фантазия на майсторката на килими да се издигне до степен на художествена дейност.

 

Най-богат материал, разкриващ изключителното богатство на постелъчните тъкани с различно предназначение, разнообразно по отношение на материал, техника, мотиви, композиция и колорит представляват запазените до днес образци от епохата на Възраждането в музеите на страната, в манастири и църкви, в цастни сбирки. Почти такъв брой се намират още на естественото си място - в селските и дребнаградските домове, главно в състава на запазените булченски „чеизи". Подробни сведения за производството на килими в България е оставил известния пътешественик, историк и художник Феликс Каниц, пътувал из българия в 1858г. - 1865г.

 

Най-богат материал, разкриващ изключителното богатство на постелъчните тъкани с различно предназначение, разнообразно по отношение на материал, техника, мотиви, композиция и колорит представляват запазените до днес образци от епохата на Възраждането в музеите на страната, в манастири и църкви, в цастни сбирки. Почти такъв брой се намират още на естественото си място - в селските и дребнаградските домове, главно в състава на запазените булченски „чеизи". Подробни сведения за производството на килими в България е оставил известния пътешественик, историк и художник Феликс Каниц, пътувал из българия в 1858г. - 1865г. „...Намерих в България много добре развита домашна промишленост. В много български села и градове се работят пояси(колани), ножове, разни металически украшения, грънчарски изделия, дървени изделия, платна - памучни и копринени, - шаяци, килими, гайтани, и много други. Най-много ми харесват българските килими. Разновидните бои и цветя са много вещо и изкусно наредени...".

Персийските килими-исторически факти....

 Персийските килими не са само част от декора, те са и произведения на изкуството, които подчертават удоволствието и чувството за уют.

 Произхождат от Персия, която от 1925 година се нарича Иран. Но по традиция продължават да се наричат персийски. Сред много простран­ната вселена на килимите от Из­тока, репутацията на персийския килим е преминала през вековете. Тя е заслужена, не само заради качеството на първоначално използва­ните текстилни материи, което е важно за продукцията, но също и на стародавния ръчен начин на изработка. В края на четиридесетте години съветският археолог С. Й. Руденко открива в Монголия един персийски килим, който датира от петото столетие преди Рождество Христово.

 

Ръчния начин на изработване на един персийски килим представлява подреждане на турски – симетрични и персийски – несиметрични гнезда от по-малко вълна или коприна върху мрежа от конци. Разположен върху един хоризон­тален стан с лице към тъкача, този килим поначало се изтъкава от па­мук, но понякога може да бъде и от вълна или коприна. След като веднъж вече е изтъкал един ки­лим посредством кръстосването на мрежата от конци и вътъка, тъка­чът прави една редица от гнезда, като вплита по малко вълна или коприна върху две или четири мрежи от конци. След като един път гнездото е здраво притиснато, краищата на вълнените нишки се отрязват. След всеки ред тъкачът прокарва един или два конеца от вътъка и ги набива с гребена на тъкачния стан. Малко по малко килимът се разстила върху стана и в същото време се изработват мотивите, благодарение на разпо­ложението на цветните нишки в редовете. Когато се завърши килима, нишките се постригват, за да бъде с каквато дебелина пожелаете. Готовият килим от една­та страна е по-тъмен, от другата страна е по-светъл.

 

Според специалистите обратната страна на един килим издава произхода му. По нея си личи как е изтъкан и какво е качест­вото на килима. Там се поставя и етикета, на който задължително пише размера, произхода и качеството на вълната и на боите, с които е боядисана тази вълна.

 

Килимите направени преди 1800-ата годи­на се смятат за антични. Изработените между 1800 и 1920-ата година, са старинни, между 1920-а и 1980-а се наричат полустаринни, а след 1980-а – нови.

 

През 1932 година един търго­вец и специалист по килимите от Изтока, по произход от Иран, на име Сюлейман Самани отваря в Лион дюкян, в който продава тези произведения на изкуството. Той въвежда във вселената на персий­ските килими своя син Рене, който става антиквар на килими и техен реставратор. Днес Рене Самани дава четири критерия за оцен­ка на персийски килими, според които тези килими се разглеждат като произведения на старинното изкуство: гъстотата на бодовете, общото състояние на килима, старинността на килима, редкостта на килима.

 

За разлика от преди днешните килими се изработват от синтетични материали, направени по химични технологии. Но въпреки това трябва да се изучи начина, по който са правени персийските килими преди, за да може съвременните да се реализират според някогашните традиции на изку­ството на предците, което е застра­шено от забрава. За направата на един такъв килим се из­ползват вълна от овните на Шираз (местност в Иран), която се ползва с репутацията на най-ви­сококачествената вълна на света и бои с органи­чен произход. След това килимите се подлагат на естествено състаряване на слънце.

 

Персийските килими трябва редовно да се почистват като се проветряват и нежно да се изтупва праха от тях. В никакъв случай не окачвайте килима на лост и грубо да го тупате, както постъпвате с другите килими, така може да се повреди структурата му. При почистването на персийския килим най-важното е употребата на течен шампоан и избягването на пяната, която може да се загнезди в него. Веднъж на всеки 5 години специалист трябва да го прегледа и почисти. В случай на петна по персийския килим уверете се, че този килим има много хубав цвят, преди да използвате вода и сапун или газирана вода за отстраняването на тези петна.

 

Ресните и ръбовете персийският килим са на раними. Не трябва да ги оставяте разрошени или оръфани, а трябва да се пооправят, защото в противен случай се разрушават. В случай на дупки и разкъсвания непременно се обърнете към някой реставратор, който се е специализирал във възстановяването на мрежата от нишки и вътък. Зле дресираните кучета и котки са едни от най-яростните вредители на персийските килими. Другото, което може да увреди един килим е да поставите твърде тежки мебели върху него.

 

 

Магията на килимите от казината във Вегас

Когато стъпиш в Лас Вегас, погледът ти започва да се рее в безкрайна феерия от цветове, емоция и ласкателства за сетивата, създадени да те държат буден. Дори подовете в казината са аранжирани така, че да те карат да харчиш още.

Източник: wired.com

Грозни, особени, диви, откачени, претрупани, крещящи са само част от определенията, използвани за "произведенията на изкуството", които красят подовете на всички казина в Лас Вегас. Всеки от тях има собствен дизайн, но е създаден с една основна цел - да те поддържа активен колкото се може по-дълго.

Влезеш ли веднъж в казиното, целта на собствениците е да те накарат да похарчиш колкото се може повече пари вътре, без значение дали ще е по масите, в магазините, клубовете или ресторантите. Хората, които посещават Лас Вегас, обикновено го правят само за няколко дни, така че за казината е от особено значение да ги задържат будни и с широко отворени портфейли.

Градът никога не спи, защо ти е да го правиш?

Всичко, което виждаш отвън и вътре в казината на Лас Вегас е поставено там, за да изостри сетивата ти. Това важи с особена сила за килимите, които със своите причудливи форми и краски са там, за да накарат очите ти да не се разсейват от целия екшън наоколо, дори когато просто си се зазяпал в пода.

"Накъдето и да се загледаш, когато си на The Strip или в центъра, има само светлини, които те заслепяват. Тогава се опитах да дам на очите си почивка поглеждайки към пода, но дори и там отдихът е невъзможен", споделя Крис Малужински, който е снимал тези килими години наред.

В същия ред на мисли, др. Дейвид Шварц от Центъра за изследвания на игрите в Невада добавя, че "килимът в казиното е известен като детайл, създаден с особено лош вкус, който по някаква странна причина окуражава хората да залагат повече." Затова следващия път, когато влезеш в някое казино, не се доверявай на измамните краски на килимите - те са там, за да те омагьосат.

 

Ако имате финансови проблеми, сложете под килима парченце мъх или морско водорасло. Това привлича парите.

Килимът е това, върху което стъпваме. Не случайно се казва, че “звездите” мечтаят да стъпят на червения килим.

 


Спалното бельо - любопитни материали от историята на спалното бельо

 

Кога се е появила необходимостта от спално бельо, халати и текстилни изделия изобщо? Можем ли лесно да си отговорим на този въпрос? В тази статия ще ви разкрием изключително много интересни факти.

Според археолози и антрополози, най-ранното облекло се е състояло от кожа, листа или трева, които са били нагънати, увити или вързани около тялото. Знанията за тези дрехи остават оскъдни, тъй като материалите се развалят доста бързо в сравнение с камъка, костта, черупките и металните артефакти. През 1988 г. в границите на Русия археолози откриват много ранни шевни игли от кост, изработени през 30000 г. пр. Хр.  В праисторическа пещера в Република Грузия пък са намерени боядисани ленени влакна на повече от 36 хил. години, които вероятно са служели за облекло. Повечето хора предполагат, че първобитният човек не е използвал спално бельо. Това не е вярно, защото върху ложето си от клони първите хора са постилали кожата на див звяр.

Разбира се спалното бельо на първобитния човек е много далеч от съвременните ни представи. Платове доста близки до сегашните ни разбирания обаче са се използвали от най-дълбока древност. В египетски папирус се говори за даровете на фараона и между многото неща се споменават „покривала за божественото ложе”. В Древен Египет са се тъкали лен и памук. От парчета плат, които са се съхранили от 2 500 г. пр.н.е., би могло да бъде видяно, че по онова време са били правени изключително качествени платове както от гледна точка на материалите, така и на тъкането. През 2 500 г. пр.н.е. древните египтяни са изработвали фини нишки, които днес се произвеждат от машини, оборудвани с модерни части. Мумиите са били обвивани само с най-фините платове. Прецизно изтъканите материи са изумили учените, които са разучавали Древен Египет. Нишките в платовете са толкова тънки, че човек има нужда от лупа за да ги различи от съвременната коприната. В днешни дни египетските ленени и памучни платове са известни по цял свят със своето качество. Тяхната слава идва още от древните египтяни, живели през 2 000-те години пр.н.е.

На амфори останали от древните гърци също има изобразени различни сцени от бита, на които се вижда, че и те са използвали спално бельо и разнообразни текстилни изделия. В обществените бани на Древен Рим пък са се употребявали  халати. Всеки уважаващ себе си римлянин посещавал баните поне един път на ден. Те били място за среща, разтуха, забавления и спортни мероприятия. В римските бани хората са се намятали с халат по време на многочасовия престой.

 

Интересно за спалното бельо

 

Място, което си е само ваше и можете да бъдете насаме с мислите си, да бъдете с любим човек или просто да се предадете в прегръдките на съня…ето защо това е стаята, към която е необходимо да се отнасяте с най-много уважение. Важно е да инвестирате достатъчно в това място, за да имате желанието в края на деня да се завърнете в нея.
Колкото до окрасата в спалнята, цветовата гама на стените, завесите на прозорците и обзавеждането, може би е хубава идея да изберете нещо неутрално. Неангажиращите цветове са не само успокояващи, но и ви позволяват да подмените целия изглед и излъчване на спалнята само с подновяването на ново и хубаво спално бельо. На пазара можете да откриете толкова много различни видове спално бельо, че вероятно ще се удивите от видовото разнообразие, разнообразните щампи и материи. Желателно е да да се спрете на нещо, което е не само атрактивно за окото, но си заслужава и под чаршафите.


Идеи за интериор...

Всеки новодомец, който наскоро си е закупил жилище, което е било в завършен вид, т.е. ново строителство, без нужда от допълнителен ремонт достига до момента за интериорния дизайн на жилището. Избрали сте мебели и обзавеждане и търсите килим, който да подхожда на интериора, тук можете изцяло да се доверите на нашите предложения за килими

Ако бюджетът ви е ограничен/похарчили сте доста средства за жилището и обзавеждането/ и не желаете към момента да харчите много средства за килим, то тогава Ви препоръчваме следните колекции:

-Колекция Сините камъни-това са машинно-тъкани килими, които са тип персийски, като цените са им доста атрактивни за това качество килими. Ето тук можете да разгледате различните дизайни: ПЕРСИЙСКИ КИЛИМИ

-Колекция Фенси-това също са машинно-тъкани килими, но разликата с Колекция Сините камъни, е че това е по-висок клас килими. Килимите Фенси, са произведени от фризе, което притежава екстра блясък и мекота. Това са много красиви, килими, които са много практични и търсени, тъй като съчетават атрактивна цена и по-високо качество. Тук може да ги разгледате: МОДЕРНИ ДИЗАЙНИ

-Колекция Шаги- също машинно-тъкани килими, които са така известните рошави килими, които са с по-висок косъм и доста актуални напоследък. Тази колекция е подходяща за клиенти, които желаят да имат килим с по-висок косъм. Тук е важно да отбележим, че всички килими от Колекция Шаги, които предлагаме/това важи и за всички колекции килими/ са произведени от висок клас материали и не бива да ви притеснява факта, че косъма е по-дълъг. Някой клиенти, които за първи път си купуват килим Шаги се опасяват напразно, че този вид килими "пускат косми". Да, може би има на пазара и ниско качествени килими, които са с по-ниска цена, но това  е заради качеството. Ето тук може да разгледате всички дизайни: КИЛИМИ ШАГИ

 


История от Иран

Иран е най-известен със своите килими. През вековете килимът се е превърнал в символ на древната и богата персийска култура и е играл ключова роля в бита на иранците. На килима иранците са се раждали, живели и отглеждали своите семейства. И сега във всеки ирански дом, независимо беден или богат, има килим. Поради тази връзка между човека и килима през вековете килимът се разглежда като отражение на персийската култура и изкуство през различните исторически периоди. Красотата и отличното качество на персийските килими са всепризнати. Без съмнение това традиционно изящно изкуство заема централна част в персийската история и култура през последните няколко хилядолетия. Според историческите данни изкуството на тъкане на килими в Иран е съществувало още в древни времена. Ярко доказателство за това е 2500-годишният килим от Пазирик, отнасящ се към 500 г. пр. Хр., т. е. времето на Ахеменидите. Въпреки че в днешно време производството на килими в Иран става все по-механизирано, ръчно тъканите килими са все още широко разпространени, като тяхната цена е значително по-висока. Вълната е най-често използваният материал, като килими се тъкат и от памук, но те са ориентирани повече за употреба в града и офиса. Появата на копринените килими в Иран се отнася към 16 в. (тези в Сабзевар) и 17 в. (тези в Кашан и Язд). Копринените килими са по-малко разпространени в сравнение с вълнените, тъй като коприната е по-скъпа и по-лесно захабима, но цената им расте с възрастта. Поради своята рядкост, висока стойност и лесно износване копринените килими се окачват по-често на стените като гоблени, отколкото се използват по предназначение.  


Килимът носи космически послания

Килимът - императорски, градскси или селски. Стъпваме по него, може дори да не го забележим от бързане, но шарките му носят космически и библейски послания. Древните хора дори предавали информация чрез различните орнаменти. С изработването му свързваме една от най-древните човешки дейности – тъкачеството. Неговата история е като приказка и е свързана с историята на света, с история на литературата. Като всичко останало, и килимът си има мода. Има ли място за него в съвременния интнериор е въпрос на лично предпочитание и култура. Мрамор, никел и стъкло ни заобикалят отвред, а погледът мечтае за хармония на сетивата. Посветените откриват историята на килима в света на митовете и легендите. От съчиненията на древните поети и писатети идва информацията къде и как се появява той. 
В Ермитажа има експонат, за който се твърди че е най-старият запазен килим на света - V век преди новата ера, от културата “пазърък”. Открит е през 1949 година в ледовете на Горноалтайския край при разкопки на гробница. Размерът му е 183х 200см., с 36 000 възела на 10 кв. дм. Изобразява конници, пехотинци, грифони, заобиколемни с големи и малки розетки. 
Древни текстове съобщават, че когато Александър Македонски отворил гробницата на Кир Велики, основател на династията на Ахеменидите /V-VI век пр. н. ера/ подът е бил покрит с тънки пурпурни килими. Ксенофонт пише за огромна работилница, изработваща килими за персийския царски двор, Омир в “Илиада” наред с великите си герои също споменава за пурпурните килими. Изработваните по-късно в Александрия образци били с такова качество, че ги изнасяли за Гърция, след това и за Рим. 
За най-скъп се е смятал килима “Пролетта на Хосров”. Това е персийският цар, победен от византийския император Хераклий през 627 година край Ниневия. Той бил притежател на изключителен копринен килим с нишки от сребро и злато, скъпоценни камъни и вероятно тегло 2 тона. Размерът му бил 18 х 18 метра. Да, обаче Хераклий въобще не харесал килима, взет като плячка при победата, затова всеки който го посещавал можел да си отреже за спомен парченце от него. За събитието разказва в Х век арабският летописец Табари, а през XII век поета Низами.
В китайския императорски двор също били изработвани килими за императора от златни и сребърни нишки и всякакви декоративни чудеса, които подчертавали уникалността им. 
В Средна и Мала Азия килимът бил част от културата на различните страни. Същото може да се каже за Индия, Пакистан, Тибет. Всеки от тези килими има свое наименование в зависимост от местността, от която произлиза. Едни от най-популярните са иранските. 
В световен мащаб днес за много добри килими се признават всички техни произведения от XV до XVIII век.Антикварен килим е този, които има поне 120 годишна история, а стар може да бъде наречен и един 50 годишен килим. Цените се диктуват от търговете на Сотбис , а колекционери не липсват дори за силно повредени уникати. Специалисти и музейни работници смятат, че вложенията в антикварни килими са успешни и се увеличават с около 30 % годишно за персийските копринени килими “Исфахан”, “Белудж”, “Хериз”, за копринените турски, за кавказките и китайските. Защото колекционерът не си купува просто някаква вещ за употреба, а история. 
За съвременните килими определящи за цената им са размера, качеството на материята, сложността на орнаментите. У нас истинските търговци на килими смятат, че българинът не оценява изкуството на килима по достойнство, не прави разлика между ръчна и промишлена изработка и все още няма достатъчно добри материални възможности, за да усъвършенства вкусовете си. 
Традициите на чипровските, котленските и жеравненските килими не са достатъчни, за да се наредим между най-елитните създатели и почитатели на това оригинално изкуство. Многообразието по света е огромно и се искат познания и култура при избора. Това не се отнася само да България, а до повечето източни страни и Русия. Съвременните дизайнери използват езика на старинните орнаменти в своите произведения и изкуството на килима продължава своя хилядолетен път. 

Галина Рулева 


„Вълшебното килимче”

Една от историите в Хиляда и една нощи разказва как принц Хюсеин, най-големият син на султана на Индия, пътува до Bisnagar (Vijayanagara) в Индия и купува летящо килимче. Този килим е описан по следния начин: Който седне в този килим и си пожелае в мислите си да отиде на определено място, което е далечно или близко, лесно килимчето ще го отведе там. Литературни традиции на няколко други култури разполагат магически килими, в повечето случаи буквално плаващ, а не веднага да превозва този, който се е качил на него от място на място.

Друга от интерпретациите на Васнецов е на същата тема.

Килима на Соломон. Съобщава се, изработен от зелена коприна със златен вътък шестдесет мили дълъг и шестдесет мили широк: "когато Соломон седна на килима той бе занесен от вятъра, и мина през въздуха толкова бързо, че той закусваше в Дамаск и вечерял в Media " вятърът последвал команди на Соломон, и гарантира, че килима ще отиде на правилното местоназначение.

В руските народни приказки, „Баба Яга” може да предостави на  „Иван Глупака” летящ килим или някои други магически подаръци (например топка, която търкаля пред героя му и да му покаже пътя или кърпа, която може да се превърне в мост). Такива подаръци помогне на герой да намери пътя си.

 


 

ЗАЩО ДА СИ ЗАКУПИМ КИЛИМ?

ПРЕДОСТАВЯ  ТОПЛИНА И КОМФОРТ

Килимът осигурява действителното термично съпротивление, или R-стойност. В студени климатични условия, особено през зимата, той запазва топлия въздух за по-дълго,  което  оказва влияние и върху по-ниската консумация на енергия за отопление. Килимът също осигурява удобно място за сядане, за игра или работа и придава на стаята цялостно по-топло чувство.

ПРИДАВА КРАСОТА И СТИЛ

Можете да избирате от многобройните различни дизайни на килими. Това означава, че вашият избор ще се съсредоточи в това как искате да персонализирате вашето жилищно пространство. Килимът може да бъде неутрална основа, или той може да бъде фокусна точка с ярки цветове и по-силни смели модели и текстури.

ОМЕКОТЯВА ПОДА

Килимът е идеален за смекчаване на стъпките ни, омекотява пода при подхлъзвания и падания. Килимът осигурява безопасността защита за цялото семейство, но най-вече за малки деца и възрастни хора.

НАМАЛЯВА ШУМА

Големите телевизионни екрани, високоговорители на телефони, компютри и съвременни звукови системи правят нашите домове шумни места. Килимът помага да се абсорбират  тези звуци. Килимът е и като звукова бариера между етажите, като помага да се блокира предаване на звука към помещения под нашето. Ако стълбите са застлани с килим или пътеки, то това помага да се намали шума от постоянния пешеходен трафик.

ИЗГЛЕЖДА ДОБРЕ И СТИЛНО

Килимът ще запази живота и красотата си много години при правилно почистване и поддръжка. Научете се да поддържате килимът си за да изглежда добре с течение на времето, като следвате тези прости стъпки:

-      Превантивна поддръжка - защита на вашата инвестиция преди да се появят проблеми;

-      Аспирация - Пазете килим чисти чрез редовното му почистване с прахосмукачка, единственият най-ефективен начин да се пазят чисти килимите;

-      Професионално почистване – фирмите производители на килими винаги препоръчват при някакво по-голямо замърсяване да се използва професионална фирма за почистване.

www.kilimite.com


 

Какво съветват дизайнерите?

 

Семеен уют

 

Децата и домашните любимци/ако имате/ със сигурност ще допринесат за по-бързо износване на килима, така че имайте това предвид, когато решавате какви цветове и по-специално от каква материя, от какви прежди е произведен килимът. Според дизайнерът Дейвид Скот, "номер едно правило на декориране на стаята с килим, е да закупите килим според начина си на живот.

 

Перфектният размер

 

ДизайнерСелия Берлинър предлага размера на площта, която ще се застели с килим да се направи малко по-малка от площта, обхваната от мебели. Дизайнер Дженифър Дуниърпрепоръчва размера на площта, застлана с килим да зависи отоформлението с мебели. Тя предпочита предните два крака на дивана или стола да се разположат на килима.

 

Цветни Допълнения

 

Неутралните стени и мебели позволяват килимът да заеме централно място. "Това е един добър начин да добавите цвят към една стая, ако не искат да се ангажирате със силен цвят на мебелите или стените," казва  дизайнер Дженифър Дюнуер.

 

Граници на застилане с килима

 

При добавяне на килим в стаята, не покривайте изцяло пода. "Уверете се, че оставяте част от настилката да се показва. Така е по стилно и красиво., казва дизайнер Дейвид Скот.

 

Централно място

 

Килимът може да се счита като допълнение в стаята, но той може да изиграе ролята и на основен елемент, който да придаде красота и стил в пространството. Дизайнер Дейвид Скот казва, че един килим трябва да бъде "душата на стаята" и "цветовата гама на мебелите и аксесоарите, трябва да се съчетаят към нея."

 

Удобствата на килима

 

За дизайнера Ейми Бубиър, килимите са от решаващо значение, особено за една определена стая –холът. "Холът, това е стаята,която ецентрална в дома, или това е стаята, където най-много време се прекарва със семейството и приятелите и затова е чудесно място за поставяне на килим, тъй като веднага добавя комфорт, стил, както и придава по-голяма топло и звуко изолация", казва тя.

 

Сбогом студени крака

 

Дизайнерът Андреа Аврам използва неутрален килим за да смекчи тона на колоритните легла и мебелировка в тази модерна спалня. Андреа харесва, чрез използването накилими в спалнятада се "акцентира чувството на спокойствие." Дизайнер Дженифър Дуниър съветва да вмъкнете килима малко под леглото, за да се избегне стъпването върху студеният под.

www.kilimite.com

  


Сливенски вълнени килими „Нобилити”

Вълнените килими от колекция „Нобилити” са произведени от 100% вълна. Това са плътни килими, с гъстота 500 000 броя възли на квадратен метър, с височина на косъма 9мм.

Сливенските вълнени килими се произвеждат от чиста вълна, а това е най-добрият, естествен материал при производството на килими.

Вълнените килими не съдържат синтитични субстанции, вълната абсорбира добре цветовете от багрилните бои.

Вълнените килими са по-устойчиви във времето, те запазват своята красота, изящност и лукс по-дълго време. Вълната е богата на ланолини, това са омекотяващи вещества, които придават една еластичност и допълнителна издръжливост на преждата.  Това ще спомогне примерно, ако сте застъпили с нещо килима, след като го махнете, килимът да си възвърне първоначалната форма без проблем!

Вълнените килими намаляват влажността в стаята, придават и уют, стил и изящество. Отличен факт е това, че вълнените килими през студените месеци отделят топлина, а през летните поглъщат, а това допринася за допънителният комфорт в помещението, където са поставени!

Тези, които са притежавали вълнен килим, знаят, че новият вълнен килим започва да отделя мъх, а това изисква често почистване с прахосмукачката.

Разбира се това няма да продължи много време, но бихте могли да вземете мерки: когато почиствате килима с прахосмукачка, минавайте го и с мека четка за дрехи. Когато килимът е нов, той има нужда да се минава по-често, а с времето този мъх намалява и изчезва.

www.kilimite.com

 

   

 


Как се почистват вълнени килими?

Част1 

 

Най-лесният и практичен начин за да почистим вълненият килим е като вземем гъбичка и я потопим в етилов спирт и по този начин почистваме зацапаното място.

По този начин, вълненият килим ще добие отново красият и бляскав вид.

За да почистим вълненият килим можем да използваме и като към 1 литър вода прибавим 1 чаена лъжичка перилен препарат, който е специален за вълна и по-този начин почистваме петното.

Вълнени килими, които са силно зацапани може да се почистят като се накиснат във вода, към която е нужно да сложите амоняк. Следващата стъпка, след като биват добре накиснати се изваждат и се изтриват с четка, която е предварително намокрена във вода, която прибавен прах за пране. След това килимите се почистват добре няколко пъти, като накрая ако петната са много големи, прибавете и малко оцет, който ще спомогне за по-добро почистване.

www.kilimite.com


 

Как да почистим вълненият килим

 

Част 2

 

Покупката на вълнен килим за Вашият дом е отлична инвестиция, с която можете да се гордеете толкова дълго, колкото и със собствения си дом. Вълнените килими са не само естетически приятни и благотворно допълнение към вашия стил на вътрешно обзавеждане, но изключително издръжлив и с високо качество. Редовната поддръжка на вашия килим вълна ще гарантира, че той ще запази перфектният си вид години наред.

Стъпки

 

 

  1. 1.Вземете килима и го изкарайте навън, след което го изтърсете за да падне праха от него, който се е натрупал от както сте го закупили или от последното му почистване. Застанете така навън, че да сте на подходящо място от дома, така че прахът да не влиза вътре в дома ви.

 

 

  1. 2.След това почистете килимът с прахосмукачка. Това е важно, тъй като преди да се пристъпи килимът да се почисти от петна, той е нужно да бъде отлично почистен с прахосмукачка. Редовно трябва килимът да се почиства с прахосмукачка за да се запази неговият отличен вид.

 


 

  1. 3.Намокрете килима, след като преди това сте го почистили добре с прахосмукачката. Има много различни методи за почистване и премахване на петна от вълнени килими, всички твърдят, че са най-добрите. Начинът, който ние препоръчваме е намокряне на килима, там където е изцапаното място със специален препарат за почистване на петна, а след това леко обтриване на килима с почистващ разтвор. След като почистите петното, изплакнете добре с вода. Уверете се, че сте почистили добре килима, преди да продължите към следващата стъпка.

 

 

 

  1. 4.След това изсушете килима веднага. Вълнени килими е нужно да се изсушат бързо, така че направете всичко възможно да се отървете от излишната влага на килима. Задължително е да изсушите вълненият килим добре, като в никакъв случай не оставяйте вълненият килим в сушилня.

 

 

 

    1. 5.За да запазите вълнения килим в отлично състояние, без да закуги блясъка си с години е нужно винаги при някакво петно по него да го отстраняваните веднага след като се е появило.  Ако килима е много зацапан, тогава петната ги търкайте с разредена с вода и оцет смес, която обикновено върши работа. Не използвайте четка, тъй като само ще задълбочите петното, използвайте кърпа или гъбичка.

 

www.kilimite.com